Šéf mladé levice: KSČM se Semelovou a Grospičem nepatří do demokracie

30.12.2011 6:31 | Zprávy

ROZHOVOR František Střída je zastupitel za ČSSD v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Kromě toho vede Mladé sociální demokraty v Olomouckém kraji. Je mu 30 let a pomýšlí na funkci krajského zastupitele. ParlamentnímListům.cz řekl mimo jiné, kdo by měl být příštím prezidentem a proč nemá rád komunisty.

Šéf mladé levice: KSČM se Semelovou a Grospičem nepatří do demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Semelová z KSČM na Olšanských hřbitovech

Jak dlouho jste předseda Mladých sociálních demokratů v kraji a jak jste se k tomu dostal?

Předsedou jsem asi dva a půl roku. V roce 2001 jsem vstoupil do ČSSD a asi půl roku poté do MSD. Zaujal mě program mladých. Je to totiž takový akčnější dorost té politické strany, i když je to vlastně občanské sdružení. MSD není součástí sociální demokracie, ale úzce s ní spolupracujeme.V roce 2001 byl mým hlavním motivem ke vstupu do strany Miloš Zeman. Ten mě inspiroval. Zabýváme se školstvím, rovnoprávností pohlaví nebo třeba drogovou problematikou. Vymezujeme se proti extremismu, rasismu a xenofobii. Zajímá nás zkrátka to, co mladé lidi opravdu tíží. ČSSD je založena více komplexněji, kdežto naše sdružení je úzce zaměřeno na mladé lidi a jejich problémy.

Co konkrétně vaše sdružení dělá?

V kraji máme v současné době čtyři kluby. Požádal jsem předsedy jednotlivých klubů, aby mi sepsali to, co letos dělali. Bylo toho mnoho, například v Olomouci měli setkání s hejtmanem a dělali besedu o restrukturalizaci lůžkového fondu v Olomouckém kraji, spolupořádali či pořádali mnoho akcí. V Přerově pořádají mimo jiné Memoriál Jindřicha Valoucha, což byl dlouholetý primátor Přerova a poslanec, který vloni zemřel. Kluby se také účastní předvolebních kampaní, dětských dnů a podobně. V Šumperku teď vznikl nový klub asi před měsícem, takže zatím ještě nevyvíjí činnost, ale doufám ze se jejich činnost brzy rozvine.

Kde vidíte slabiny ČSSD, ať už strukturální nebo programové? Má podle vás ČSSD vůbec nějaké slabiny?

Myslím si, že velkou slabinou je třeba teď nedohoda o tom, jestli se bude podporovat poplatek v nemocnici, nebo ne. Můj osobní názor je takový, že v šedesátikorunové verzi ten poplatek měl být zachovaný. A ať se na mě nikdo nezlobí, ale je to prostě poplatek za ubytování a stravování. Myslím si taky, že je velký problém, že se strana dosud jasně nevypořádala s lidmi typu Standy Grosse. To je velký kámen, který strana táhne s sebou.

Je Bohuslav Sobotka dobrým předsedou ČSSD, nebo byste na jeho místě raději viděl někoho jiného?

Byl na sjezdu řádně zvolen. Dostal mandát, sice těsně, ale dostal ho. A já ho respektuji. Je to předseda minimálně na příští dva roky. Vadí mi lidé, kteří zpochybňují jeho mandát nebo jeho erudici.

Jak se díváte na současnou politickou situaci u nás?

Není to žádná výhra. Myslím si, že některé strany, které se před volbami tvářily antipopulisticky jako TOP 09, teď začínají dělat velice populistické kroky. Speciálně to, jakým způsobem manipulují se starosty malých obcí ohledně rozpočtového určení daní. Nejdřív jim to slíbí, pak se to odloží, pak to zase slíbí a tak pořád dokola. V okamžiku, kdy se TOPka dostala v Praze do rady, tak se už ty dvě miliardy Praze brát nebudou. Je to taková podivná politika.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vládní strany chtějí privatizovat v krajích.“ Konečná po eurovolbách opět šikuje voliče

18:55 „Vládní strany chtějí privatizovat v krajích.“ Konečná po eurovolbách opět šikuje voliče

„V rámci celé EU oslabila fanatická linka, která byla schopna obětovat všechno – naši životní úroveň…